HANAKIMNISYID FAMILY. Powered by Blogger.

Breastfeeding story....

Mood dah 33weeks.....
around 5-6 weeks to go insyaAllah....moga Allah permudahkan.....
Nanti2 citer pasal bersalin yer...
Sebab mood nak fully breastfeeding memanggil2.....

Alhamdulillah, for 3rd baby, Cik Hani Najihah.... fully bf till 1y7m...
mission nak 2 years above... but dah Allah nak beri rezeki lain, so sampai situ jer yg aku mampu....
After 1y7m, cik Hani dah start mix with formula....susah jugak nak beralih ke formula...
mcm2  susu dah cuba.....akhirnya lepas raya 2012, cik Hani dah mau nak minum susu formula tp kene campur ngan milo....bankrupt jugak sebab milo kan mahal...tp nak buek camno...layanjerla...

Picture ni taken masa cik Hani umur 1y....sekali pumping still meriah.....

Picture ni lak taken masa umur cik Hani 1y7m.......sekali pumping dpt ni jer...mmg merudum gilerkan.... masa ni tak tau rupanya dah start pregnant baby XY......

Nak pisah cik Hani ngan direct bf mmg payah....pai skrg ni cik Hani still dok usya n kalau tido mlm mesti tak lepas ngan 'tong susu' dia.... aku saja tak nak kasik dia lupakan terus coz insyaAllah kalau ada rezeki aku nak nyusukan semula Hani after delivered baby XY.....hasilnya masa 30weeks dah ada kolestrum yg kuar.... moga Allah bykkan rezeki susu utk mereka....

So, utk kali ni, aku kene la buat stock lebih awal dan lebih byk....dan yg penting kene lebih RAJIN.....
takleh malas2 mcm time cik Hani yg lpas....
kali ni simpan duit utk beli deep freezer.... dan cdgnye nak beli jugak Avent manual pump..... Spectra 3 time cik Hani pun still ada..... so satu utk rumah...satu utk ofis....."semangat kene lebih" ......

Dah survey and decide.....ni Mistral deep freezer.....current price paling murah boleh dpt RM788. Jgn naik harga lagi ek coz bulan Mac baru nak rembat.....insyaAllah...

Dah review opinion org lain....utk manual pump aku pilih yg ni .......biasanya harga dia aroung RM280-290, tp aku dok search harini....rupanya ada promotion skrg ni n tinggal berapa hari jer lagik nak abis promotion... harga promotion adlaah rm199......cepat2 beli coz tgk murah tu.....


#Jom kawan2, kita fully BF....yg penting set minda dulu....insyaAllah susu pasti ada.....:-) #









5 comments:

SYANI said...

Gigih hang berBF. Aku dah beli pump tapi brand pureen tu je.. Nak try sedaya yang mampu..

azie said...

semangat kene lebih Syani....insyaAllah sumaorg BOLEH.... nanti dah tak guna aku letgo jerla jadik preloved....

✿ pink velvet ✿ said...

sy pon insyaAllah bulan 5 ni bersalin anak sulung.. dah set kat kepale ni awal2 lagi nak fully bf, mudah2an d'kurniakan, amin~~

Anonymous said...

umi dulu pakai spectra n avent jugak, mmg lumayan

Musliza Hasni said...

Anak 1st dl sy pakai pureen..bler tukar avent mmg meriah..sonok je pump.

Post a Comment