HANAKIMNISYID FAMILY. Powered by Blogger.

Anak bujang berkhatan

Alhamdulillah, 29hb Nov 2014 yg lepas, anak bujang pertamaku dah selamat didewasakan.....
Ikutkan aku nak tunggu dia darjah 1 ke 2 ke 3 ker baru nak khatankan.... tp mr hubby yg beriya2 nak khatankan awal..... ikutkan dari last year lagik mrhubby nk bwak pi sunat....tp aku lak yg seriau sebab kecik lagik.....dgn anak2 kecik yg lain nak jaga....nak jaga anak bersunat lagik.....
Hakim bila tanya nak sunat ker...mcm xdela perasaan sgt...nak kata berani sgt tak jugak....nak kata takut sgt tak jugak....
Kebetulan Masjid Sg. Sekamat anjurkan sunat beramai2....bayaran pulak hanya RM90 jer.... terusla mrhubby registerkan....
Lagik seminggu nak sunat, kami bawak dia pi jalan2....main puas2 ngan sepupu dia hafiz yg dtg dr kg.... bawak pi tgk wayang....kasi can dia bercanda kan hiihihi.... pastu carik kain pelikat  sbb Hakim tak pernah ada kain pelikat pun....
Part aku plak.....sibuk menggoogle cara2 nak jaga anak lepas bersunat...yerla tak de xperience kan.... nasib baik ada mr.google....so bolehla nak ikut xperience org2 lain.... tq yer pada yg beri info tu....
Camner tah aku boleh terlupa nak pesan kat Mrhubby suh bacakan doa selamat masa khamis mlm Jumaat tu kat masjid.... dah esok nak sunat baru teringat..... so mlm b4 bersunat tu aku suh mrhubby buat solat hajat dan bacakan Yassin supaya esok pagi semuanya berjalan lancar dan selamat....
Pagi hari bersunat....suh mandi....makan siap2... aku suh pi awai sbb nak jadik org yg awai2 bersunat....sbb org kata nak sunat elok time pagikan.... Mrhubby ngan Hakim jer pi.... aku dok umah jaga anak2 yg lain..maklumla ramai anak n takde assistant nk tlg jagakan.... pesan kat Hakim baca doa, selawat.....jgn nangis dan kena kuat... releksjer dia hahahahaha.....maybe dia tak bygkan mcmmana rupa bersunat kot....

 Berarak dulu.....
 
 Dapat duit dari Dr. Wan Azizzah...... x tau pun majlis khatan ramai2 ni dirasmikan oleh Dr Wan Azizah
 
Goodies dr Dato Rosli...

Tgh tunggu turn ....cuak jer muka...

Alhamdulillah dah selamat....  semuanya berjalan lancar.... 

Komen Hakim masa 1st day tu:
pagi : sakit mcm kene gigit harimau
tghari : sakit mcm kene gigit semut
petang: sakit mcm tak kene gigit apa2....tak sakit dahla tu.... hahhaha kelakarjer

3 hari la jugak si Hakim jadik boss..jadik raja.... makan bersuap... ayah mandikan.... siapkan... tvpun dia conquer.... si Najla ngan si Hani pun punya la jelessss ...siap2 merajuk bagai sbb tgk Hakim dilayan bak raja..... si Hakim pun eksyen jer ngan kakak n adik2 dia..hahhahaha... 3 arijer la..... pastu ckp kat Hakim ...OK ...dah baik so takleh jadik raja dah..... makan dah suap sendiri..mandi berak kencing suma buat sendiri dah... okla senang hati tgk dia tak byk kerenah dan kuat mental fizikal...
Hari ke-5 dah pakai seluar .... siap ajak jalan2 kat luar amik angin...layankanjerla......busan kat dlm umah jer katanya....
pastu dah pantang tgk bola...siap kene sorokkan ...aku yg seriau kalau dia main bola kan....
org kata lepas sunat elok mandi air masin....insyaAllah nak balik kg tis week n pi teluk batik rendam2 skit......
ooo...Hakim haritu sunat guna kaedah laser...actually bukan laserpun..tp org dah sinonim panggil laser.... kaedah cautery jer guna haba mcm potong polistren tu..... dr segi penjagaan .....1st day n 2nd day kasik makan sup ikan haruan dan letak mangkuk polistren sebagai perisai hihihih....

so ibu2 kat luar sana.....jgn risau bangat kalau anak nak khatan yer..... just google xperience dr org lain..... n amik yg perlu jer..... doa tawakal insyaAllah ok jer..... :-)


kisah meroti...









Model roti..hihih si Hakim ni mmg faveret dia bab2 burger sandwich ni...salad nak byk....tu yg semangat jer buat roti ni sbb ada yg tukang habis....



Semua kat atas ni suma doh guna breadmaker... pastu bakar kat oven...



Madu

Sebelum ni beli madu buat spare kat umah utk bekalan buat nasi ayam or cornflake madu jer...
Padahal dah tau khasiat madu mmg sgtla baguskan.... tp serius tak pernah nk amalkan makan madu direct ari2 mcm org lain...

sejak 2 minggu yg lepas... saja2 la nk try... sedap rupanya makan madu direct ...hihihih rugi betul tak amalkan dr dulu ...... kebtulan pulak...abg ipar balik dr umrah aritu ada bagi minyak habbatussauda... so aku amalkan la bangun jer subuh...terus amik satu sudu madu, setengah sudu kecik minyak habbatussauda dan air suam secawan.....
apa yg aku rasa dh dkt 2 mingguni....bdan mmg rasa segar dan bertenaga.....dok umah buat keje mcm2 pun x dela rasa penat sgt mcm b4 ni..... dan yg paling terkejut... peot ku tlg muncul setelah sekian lama x muncul(next entry citer)..... rasa pengaliran darah dlm badan ni elokjer.....


pasal madu jgakkan.... korang biasa beli kt mana?.... mcm aku dulu2 biasa beli kat pasar mlm yg kadang2 ada org juai tu..... tp aaritu tertahu lak yg ada junior x-taayah ada juai madu yg diaorg proses sendiri.... so 1st time la beli kt dia .... cer tgk gambo tu.... yg dlm botol kaca tu beli kat pasar mlm... kan nampak serdak2 kt bwh tu kan..... rasa dia pun lain skit...x brp best compare madu yg si junior aku tu juai..... madu yg dr junior tu langsing xdak serdak n rasa dia besssttttt sgt tau.... dr segi harga pulak... botol kaca tu aku beli dlm rm40 kalau x silap...sbbb dh lama sgt dah lupa hihi.... yg si junior jual rm100..... tp yg botol kaca tu serdak jer dh nk dekat separuh kan... yg si junior punya totally madu without serdak.... mmg berbaloi....

sebenarnya aku skrg dlm proses nak beralih ke pemakanan sunnah.... mmg byk makanan sunnah skrg ni...mcm2 jenama...mcm2 brand.... tp kalau boleh nak makanan sunnah yg pure tanpa campuran yg mcm2.... bila aku consume madu + habbatussauda...aku stopkan dulu bcompleks + vit c...  bukan apa...saja nak tgk keberkesanannya....

Shopping Online: SGT2 DSIAPPOINTED PART2

Baru berkesempatan nak sambung luahan hati....tup tap dah seminggu lebih rupanya....maka kemarahan di hati pun dah nk reda (tp bila ternampak apa jer yg berkaitan dgn "PENJUALTU" geramjjjerrrr!!!!).....tp ttp nak luahkan jgak sebagai pengajaran....

Citernyer camni...aku ni berminat la nk beli sepasang blouse muslimah + skirt  yg macam dlm gambar ni.... aku pun orderla saiz SS sbb kat situ advertise ada size SS......  esoknye selepas order and confirmkan design n saiz tu ada...skirt tu pulak dia ckp fit to size 44.... aku pun bank in kan la duit sbyk rm110.... after dah bank in...alih2 "PENJUALTU" tu  ckp kata saiz SS xdak pulak....aku ni susah skit nak bekenan warna2 lain....aku bekenan yg biru bawah ni jer tau..... tp sebab dah bank in duit terpaksala aku tukar warna lain.... jenuh fikir warna lain.... (kt sini dh rasa x sedap hati ngan penjual ni..)

 Akhirnya fikir punya fikir aku tukar warna hijau kat bwh ni pulak.....


2days after....dptla parcel yg ditunggu2....xcitedla konon nak pakai sepasang blouse muslimah + skirt yg baru........ sekali bukak2 tgkkkkkkkkkkkkkkkk...................


 ok...baju sama mcm dlm gambar... baju muslimah sesuai utk menyusu dan berwudhu.......
 TAPI...........CER TGK SKIRT TU............SAMA TAK MCM DLM GAMBO...........TAK SAMAKAN........... DLM GAMBAR TU SKIRT PAYUNG...........TP YG AKU DPT NI DESIGN LAIN......
TAPI.......AKU BOLEH TERIMA KALAU DESIGN LAIN PUN....YG AKU TAK BOLEH TERIMA.............SKIRT TU ADA BELAHHHHHHHHHH...... GILOOOOO KO APOO.... BAJU MUSLIMAH BAGAI.....TP PAKAI NGAN SKIRT BELAHHHHHH.......... LOGIK TAK KOMEEEE!!!!!!!
BILA AKU CKP KAT PENJUAL TU .....ADA KA DIA SUH AKU JAHITTTTTTTTTTT!!!!!
GILOOOOO TAK KOMEE!!!!!! KALAU JAHIT BOLEH JALAN KER NANTI.....KALAU BOLEH JAHIT DH LAMA AKU JAHIT .....SBB AKU BUKAN MANUSIA YG JENIS CEREWET... TP SKIRT NI MMG TAKLEH JAHIT LAAAAAA..........


 
 FIKIR LA LOGIKKAN.... TAKKAN ORG YG PAKAI BAJU MUSLIMAH TUP2 PAKAI NGAN KAIN BELAH..... PENJUAL TU PUN KAN.....INFORM LA OR TANYA LA DULU SKIRT TU ADA BELAH .......NAK KE TAK NAK...... HAISH!!!!! NAMPAK SGT PENJUAL TU NAK UNTUNG JER KAN........ BUKAN MENJUAL KERANA ALLAH MCM TU........


TGK NI...BILA AKU COMPLAIN .....ITU JAWAPAN DIA TAU....... TAKDE LANGSUNG NAK MINTAK MAAF OR SETELKAN FOR WIN-WIN SITUATION......SAMPAI SKERG HARAAAMMMM DIA NAK REPLY ....BUAT NOHEN JER JANJI DPT DUIT..... SESUNGGUHNYA AKU TAK HALALKAN SATU SEN PUN DUIT YG DIA DPT TU....SESUNGGUHNYA DOA ORG TERANIAYA NI ALLAH MAKBULKAN.... DUIT TU BG MAKAN KAT ANAK2 JGAKKAN....FIKIR2KAN LER.....


p/s: kalau nk beli baju muslimah ni...sila google dulu comparekan harga,....sbb lepas dah bank in kt "PENJUALTU"  aku terjumpa ada yg jual jauh lebih murah dan warna biru tu ada size SS ....frust tp dah bank in  baru jumpa.....

Shopping Online :SANGAT2 DISAPPOINTED!!!!


MINGGU NI GILER SHOPPING ONLINE NAMANYA....

HARI NI JER 4 PARCEL YG SAMPAI....... DLM BYK2 BRG KAT ATAS ADA MENDE YANG AKU SGTTTTTTTTTTT X PUAS HATI..... BUKAN AKU YG PEMBELI JER NI YG X PUAS..... OFISMATE AKU N ORG2 YG TGK PUN X PUAS HATI...... DAN SEMEMANGNYER SUMA ORG TUMPANG SAKIT HATI!!!!!!!!!!!!!!!! OFISMATE SUMA SUH AJAR PENJUAL ONLINE NI....MAKLUMLA AKU NI BUKANLA ORG YG CEREWET SGT N TAK RETI NAK MARAH ORGKAN.......

AKU MALAS NAK BUKAK CITER LAGIK..... BAGI MASA KAT PENJUAL ONLINE TU BETULKAN KESILAPAN DIA DULU.... KALAU SAMPAI 2 3 ARI TAKDE POSITIVE FEEDBACK OR WIN WIN SITUATION....  BARU AKU STORY MORY....

#MOOD SGT GERAM!!!!!#


Nak tusyen?

nak advertise sikit boleh?

Mr Hubby kan tgh cuti belajar 2y.... further study for Master in Admin Education....
So, xdela bz sgt mcm tgh bekerja kan....
1st Semester yg lepas...tgh adjust2 masa nak start buat tusyen..tp sampai la dah nak habis cuti semester ni....x jalan2 lagik....lg pun 1st sem amik sampai 14 credit (5 subjek)....
September ni start 2nd semester... utk sem ni class cuma Selasa n Jumaat jer..itupun kul 3pm above...n nk lebih fokus Thesis katanya.....
So , insyaAllah hubby nk start buat tution mcm dulu balik....
Ok.. sapa2 yg berminat nk suh hubby ajo tusyen bolehla contact:-
0134418234 cikgu man.... specialist utk subjek BM n MATH sek rendah only... boleh pi umah or dtg tusyen kt umah kami... prefer malam kul 8... tp kalau ptg dlm kul 3-5 pun ok... covered area kajang/ bdr tun husseion onn/ cheras kaya/ sg balak dan yg dekat2 ngan situla yer..

Breadmaker idaman

Alhamdulillah..... dh lama tingin nak ada BM sendiri...
asalnyer group wasap  x-taayah la yg dok citer2 pasal roti2 ..bm...
terus rasa tingin......
awai2 dulu tingin nak BM tefal....
pastu akhirnya jatuh cinta kat latest BM panasonic ....

Nk dekat posa aritu ada 10y award for staff....company bagi baucer Wah Chan... tp aku ni jenis tak minat brg kemas.... so jual kt staff yg nak beli emas (susut nilai la skit baru la ada org nak belikan ..)
kalau dh dpt duit tunai  tu cepatjer  habiskan.... so cepat2 aku lekat kan ngan brg sebagai kenangan...

 kami bertiga...since 2002 keje kt TPM... setia betul kitaorg kat sini ....

 Baucer dh selamat jual kat staff yg nak kahwin Dec ni...

 Baucer dh jadik breadmaker yeay!!!!! ikutkan promosi skrg free Bread Slicer tu... tp cashier tu baik hati sgt pi bagi lagik freegift tepung roti n buku resepi panasonic tu....tq adik cashier...


 1st time buat roti.... ikut jer resepi kat buku panduan tu.... ni namanya RAPID BREAD.... tp aku ubah2 skit resepi hahhahah... masuk2 bahan...tekan menu2 ...start.... n tunggu sampai siap.. tgh bakar tu wangijer bau roti ....


amikk kooo....sedebuk roti.... nampak crust dia cam keras skit...tp dlm lembut... maybe sbb aku ubah sukatan air dan fresh milk.... best tau dpt buat roti sendiri...fresh ...cuma tahan 2 ari coz xde pengawetkan..... tp 2 ari tu dah licin pun ...Najla ngan mr hubby kasik licin.... byk lagik projek nak buat...tp tunggu weekend la kot... lagipun tis week posa hari2 jadi takdela projek meroti berjalan...

Si bongsu Hasyid...

Petang sebelum kejadian...open house taman...


Hasyid Najwan tup tap tup tap dah 1y 5 month...
dr dlm perut sampai la ni adajer citernyer...
tara nak membesar mcm2 hal kan....

Wekeend lepas , baru lepas dinner...aku nk solat maghrib.. mr hubby dok kemas meja...tau2 jerlakan lepas mkn mestila bersepah2 especially tmpt duduk si baby Hasyid..kalau dia makan...wajib dia main masak2....tuang air tuang bubur buang sudu buang mangkuk bubur ke lantai...so bygkan apa jadi kt tmpt makan dia...berkecah giler....
baru sarung telekung dgr Hasyid melalak.... terus lari kuar bilik tgk mr hubby dah dukung dia... bgtau yg Hasyid tercucuk senduk kayu kt kerongkong...
Astaghfirullah.... pastu tgk dia muakkan darah dr mulut n hidung pun kuar darah pekat... Ya Allah rasa nak nangis tgk dia... lap2 pastu mr hubby suh solat maghrib dulu... after solat maghrib dgr hasyid cam batuk2 sedak2 n muak lagik tp darah dah cair dr mulut...hidung dah x de kuar...
Terus siap2 pi KPMC .... dlm kereta hasyid nyusu n tido lena..aku niatkan susu tu sebagai ubat kecederaan kt tekak or kerongkong hasyid.... hati tak tenang lagik selagik tak jumpa dr kan... sampai KPMC terus jumpa dr (skip org lain coz kecemasan)...
DR. India lelaki tak igt nama apa... punyala susah nk check mulut hasyidkan....dok tak mo org pegang mulut dia... Dr ckp ada kecederaan sedikit pada tekak dia.... tp dr tak bagi ubat apa2 pun... just suh monitor kalau ada kuar darah lagik kena terus pi hospital....
Masa tgh tunggu kt luar  ada sorg adik ni dgn husband n baby dia dlm umur 9m-12m... tanya nape...n citerla kat dia... pastu dia dtg n selawat kat hasyid....baca doa skit2.... slm2 ngan dia n dia inform yg nex week dia dh nk pi mekah bertugas under tabung haji selama 3month.... so terus tgk baby dia n tanya...spa jaga... mak dia la katanya...huhuhuhu tabahnya nak tinggal anak 3monthkan... tq adik tu...tak sempat tanya nama pun....dia ckp nanti kat sana dia doakan utk Hasyid.... tq adik...

Balik KPMC....Hasyid lena pai pagi..pagipun bangun lambat..org suma dah bangun dia tido lagik... aku pun mlm tak tido lena nak pantau dia.... so kul 5 pagi terus sahur posa... jadi ahad lepas tak jln open house mana2 pun ...stay posa kt umah n berkepit ngan baby Hasyid jer....
Alhamdulillah ahad tu nampak Hasyid aktif cam biasa... makan minum pun mcm biasa... tgk dia senyum dh buat hati lega.... cuma bila dia batuk2 sedak2 cam ada kahak kt tekak jadi risau balik...tp bila tgk dia aktif makan minum berselera  hilang balik risau.... yerla..kalau keceraan yg boleh nampak kita taula kan baik ke belum..kalau dlm tekak kerongkong mana la nak nampak....trust to dr say n DOA jer mampu....


Wajah2 ceria hari Ahad selepas kejadian.... memanjat tangga pulak dah....


Alhamdulillah ......still BF my baby bucuk ni lagik ...cumanya stock dah bersusut... rasnya ada dlm 10pek X 10ounce yg tinggal dlm DF tu...susut giler stock sbb tampung bulan posa aritu....
Still ngepam lagik ..cuma sehari sekali kat ofis... utk cover setiap hari....

Smlm punyer hasil...mkn byk bdak2 ofis bawak mcm2... susu pun jadik byk...
 
 
#harini baru hari ke3 posa...sempat ker nak kejar posa 6 ni huhhu....
 

Selamat Hari Raya....

Buat semua yg membaca blog ku.....Selamat Hari Raya dan mohon maaf kalau ada luahan yg menggangu jiwa...  Macam biasa....1st raya kat kg di Lekir, Perak dulu... 3rd raya baru balik Sungai Petani....

Ujian Kecil part 1....

lama tak citer2 pasal baby Hasyidkan....
tup tap dah nak masuk 1y 5m dah raya nanti....
pengalaman dgn baby Hasyid ni lain drpd yg 3 org tu..
yerla dlm tempoh ni dah 2x Hasyid admit kt KPMC Kajang...

1st masa umur 8 month (DEC 13)..... admit sbb Acute Bronkitis.... nasib baik time tu cuti sekolah.. so takdela kalut sgt sbb mr hubby n anak2 tgh cuti.....
tp masa ni baby Hasyid tak nampak teruk sgt..cuma kena fisio ari2 ngan neb every 2h...
so berkampungla kat sana 5 ari..... alhamdulillah baby Hasyidpun ok dah...tp dr afifah advise jgn htr nursery lagik...
so jadik reasonla suh laki aku jaga kat umahkan.... so mr hubby pun jagala masa cuti sek dec tu almost 2 weeks.... mmg bezakan kita jaga sendiri..... baru jaga 2-3 ari...terus tumbuh 1st gigi.... nampak kat situ cukup makan cukup susu.... badan pun nampak semangat ...x kena penyakit berjangkit....kalau dak kecik comel jer si hasyid ni.....dah nak bukak sekolah jan 14..... back to normal si Hasyid kena pi taska balik..huhuhuh.....sian dia..... nak buat camner...

video

2nd time admit..... 1y 3m.... (Jun 14)... admit sebab Bad Dehydration...
asalnyer cirit birit muntah2 jer..... sampai 3 doktor lain2 klinik jumpa sbb x puas hati.... after 2 days nampak Hasyid dh sgt lemah...
muka dia pun dah lain.... so terus jumpa dr afifah....lagipun dr afifah dh mmg pgang record dia since lahir.... nape lambat jumpa dr afifah? sbb anak2 yg lain pun pernah sakit muntah2 cirit birit... tp takdela sampai  bad dhydration...
Mlm b4 pi jumpa dr afifah.... nampak nafas Hasyid laju sgt..... so bila google..mmg symptom bad dhydration mcm tu...kalah nafas org berlari tau.....
Dr pipah terus suh amik darah... pastu kena masuk air dlm 4 botol.... hari 1 dok ward, dr pipah bg result darah..... nampak sel darah putih tinggi dr normal.... so means no rotavirus..... only jangkitan backteria.... ok lega....
hari ke 2 dok ward.....dr pipah dtg dgn cemas.... 2nd ujian darah nampak something wrong with kidneys.... dr ckp dia pun x tido mlm td risaukan hasyid...huhuhuh luluh rasa hati even still terseyum kat dr..... aku tanya nape jd mcm tu... dia ckp maybe coz bad dehydration effeckan kidney huhuhu...
So 3rd buat ujian darah lagik.... ptg baru boleh tau.... hanya doa yg aku panjatkan supaya Hasyid xde apa yg teruk.... aku jugak bernazar supaya kidneys Hasyid takde apa2.. alhamdulillah its normal.... dan nazar jgak dh di lunaskan......
Alhamdulillah hari ke 4 dah boleh discaj even Hasyid still cirit birit n lemah lagik... tp dr mmg expect akan baik dlm masa seminggu...
Alhamdulillah hari ke-6 dah xde cirit birit n Hasyid dah mula senyum dan start ke hulu ke hilir....
Alhamdulillah jugak mende ni jadi time mr Hubby tgh cuti semester 3 bulan.....cantik sungguh perancangan Allah kan.....

nak solat nanti sambung lain.....


Biar Allah yg balas!

SubhanAllah.....kadang2 kita tak terfikir nak jumpa sesuatu yg kita takkan terfikirpun...

Just want to sharing apa yg terjadi semalam...
Lepas basuh tudung2 smlm... nk sidai...tgk2 hanger dah habis...
ckp kat mr hubby...rasanya byk dh beli hanger....mana la pi hanger2 ni..
mr hubby balas..."tula...byk sgt beli baju..." hahhaha kan dah kene bebel!!!!

Pastu ajak la semua pi tesco nak beli hanger n some brg2 dapur....
Park kete and amik la troli yg org2 tinggal kat2 situ....
pastu nampak mende hitam cam tablet dlm troli tu...
mula2 mr hubby nk tukar troli lain...x sedap kot dia sbb ada tablet tu....
tp dicantas oleh isteri dia ni hihihi....jadik ustazah jap...
bukan apa terfikir...satgi dpt kat org yg tak bertanggungjawabkan kesian kat owner tu...
say to mr hubby....kita pass jer kat kaunter tesco kot2 sapa2 yg carik boleh refer situ...
teringat cerita Ustaz Harryanto last week kt TPM pasal tolong org.... jgn harap balasan dr org yg kita tlg... BIAR ALLAH YANG BALAS... thats word aku ckp kat mr hubby....
Bila nk masuk dlm tesco.....terfikir nk tgk tablet kot2 jenis yg boleh call...
Yes, I'm right.....tgk byk miss call n ada msg suh pulangkan....
kebetulan hp aku tertinggal kt umah..... mula2 try call balik from thats tablet... tp masuk voice mail...
try call dr hp mr hubby pulak....Alhamdulillah ada bunyi suara makcik yg jawab....
dipendekkan citer...janji jumpa kat maybank tesco kajang.....

Dah abis beli2 brg ...jumpa la kat situ....makcik tu dtg ngan pekerja dia kot...itu aku kurang pasti......sbb makcik tu melayu...tp yg laki tu cam indon...pekerja ke anak ker....x pasti...
ok....bagi balik Tablet tu.... tau dak....yg laki tu bg rm100 kat tgn siHakim....Ya Allah segan lak aku nk dpt duit tu..aku amik kt tgn hakim n buh dlm hanbag makcik tu....pastu makcik tu bagi balik kat aku.....gigil2 tgn aku nak pegang duit tu ... sebab aku rasa tak layak nk dpt......
Pastu makcik tu kuarkan flyer.....rupanya pengusaha Impian Country Resort...... makcik tu suh pi weekend ni free tau..... pastu makcik tu tanya...dh makan? sebab segan n anak ku yg bederet2 tu.. cepat2 ckp dh makan hihih ampun yer makcik..tipu sunat....segan.....
pastu salam2....balik la kan...sampai2 kt kete nk isi brg ....tgk2 yg laki td dtg bagi cupcake lak kat anak2 aku huhuhu segan lagik... kami laki bini terpinga2....senyum..tak kata apa2 hahahaha.....

Balik umah.....dpt msg kt hp mr hubby.....betapa makcik tu menghargai sungguh...tak terfikirpun samapi ketahap ni penghargaan makcik tu...




 ni la mak cik tu...amik gambo kat facebook impian langat....sorry makcik pinjam promosi hihi...

 sayakan pakar IT hihihih...so masuk keje arini menggoogle la pasal impian country resort ni....
yg menarik link ni ...  http://drshafie.blogspot.com/2010/02/impian-country-resort-impian-pak-warno.html
bertuah rasanya dpt jumpa org2 berjaya seperti ni.... terima kasih Allah...
link tu aku jumpa cerita pasal Owner nyer..... maybe suami makcik tu la kot.....tak pastila sbb tak bersembang lama2 kan.....insyaAllah nanti kalau ada rezeki ke sana aku story kat sini....

Makcik tu nama Hajjah Mazlah ... skrg kalau google...dh takde nama Owner pak Warno tu.... nama Hajjah Mazlah jer muncul....


Lawan Puzzle...

Dok ngemas2 kat atas sambil mengajo si Hakim nak exam mid year...terjumpa lak puzzle ni....aku sorok dulu sbb rimas tgk diaorg bersepah2...
Tgk balik posting lama pasal puzzle....dah 4 tahun rupanya....cepat sungguh masa berlalu.....
http://manazie.blogspot.com/2010/11/kisah-puzzle.html   
baca balik...baru notice...Hakim 2y dah pandai buat puzzle....
pastu Ayah ngan Najla baru balik kelas tahfiz terus lepak kat atas... terus aku ajak lawan buat puzzle... best jugak buat xtvt mcm ni ....family time lorrr.... tambah semangat diaorg....aku ckp nk bg hadiah....Juara dpt rm2..... naib johan rm1...hiihihih.....

                                                     1..2...3... Mula....
                                                    Juara.....Hana Najla...

                                             Naib Juara... Hakim Nu'man

Hahahaha...kami kalah.....bukan saja2 buat kalah...tp mmg kalah betul hahahaha....
Apalagi...dok mintak duit jerla diaorg lepas tu..
Siap ckp...."Ibu..ptg ni kita lawan lagik yer... nanti dpt duit lagik ..." hahhhaa....bankrup asyik nak duit jer ............

craving for mini library sgtlah..cont...

sambung..sambung...sambung....


impian nk buat mini library mcm dlm link ni http://manazie.blogspot.com/2014/01/craving-for-mini-library-sgtlah.html dah terkubur hihihi....sbb tak tercapai budget tu....
dah tanya kat kontraktor.... total + - design mcm tu adalah 8K ko!!  cantik mmg cantik... secantik harganya la kan....

So kita fikir alternatif lain kan....usaha tangga kejayaan walaupun byk rintangan hihihi....
Nak murah tp nampak cantik.....boleh ker?
Alhamdulillah mr hubby dah dpt tunggakan kenaikan gred dg44...seperti yg dirancang 60% simpan untuk pengajian Master dia....balance 40% utk yg lain2 termasuk projek Mini Library....
Last week hubby cuti Mid Sem for 1 week.... bila bini ngan anak2 dah tido... dia pun mengecatla ngan gigihnyer..... warna cat pulak consult by his fren yg keje interior designer .....

Luas yg nak kene isi dlm 5kaki x 7kaki x 8kaki

ok..dah siap cat..... nex week baru nk decide nak beli rak buku yg sesuai.....
tak decide lagik tp dah survey2 rak2 kat ikea yg nampak cantik.....
antaranya...












suma pilihan adalah White colour... kecuali yg Red colour tu cam cantik jer... meja ni mmg panjang....satu pun dah 5kaki....
buat skit2 lama jadi bukitkan.... 



SRA Sg Sekamat....


 


















Tempat Pertama + B.Arab terbaik


Kisah weekend tadik.... Majlis Anugerah dan Meeting PIBG...
bagus jugak buat gitu...ramaila yg dtgkan....kalau buat meeting PIBG jer tah berapa keratjerkan....termasukla aku tu hiihi....
tgh dok2 tu...terdengar dialog makcik2 kat blkg...

makcik 1 : ko dtg anak dapat anugerah ape?
makcik 2 : eh...takde anugerah apa2 pun.... 
makcik 1 : habis tu....ko dtg sini buat apa?
makcik 2:  ni meesyaurat pibg la kan....
makcik 1 : aku ni ha....si Luni (lebih kurgla tu nama) dpt anugerah... Luni  ni lain sikit...kene dtg    tgk...  klaau tak..takdenya aku nak dtg semata2 pibg ni haaa......
makcik 2 : ooooo....aku dtg sbb ada mesyuarat pibg....

Actually ni 1st time attend PIBG dan majlis anugerah... cam teruja la skit kan.... tp bila dgr Makcik 2 tu..insaf jap.... ikhlasnya makcik 2 tu...kalau la suma parent macam ni..mesti maju sek kan.... terus aku niat in future nak attend meeting sokmo..insyaAllah....
Bukan apa..bila kita pi meeting pibg barula kita tau serba sedkit pasal hal2 sekolah anak2 kita kan...

Ayat AJK PIBG
kalau kita sbgai ibu bapa tak mau menyumbang kepada kebaikan anak2....mcm mana anak2 nak cemerlang....kita attend meeting ni dah dikira menyumbang jgak...

Ayat wakil JAIS
berila anak2 didikan agama......ambil tahu hal2 sekolah....jgn harapkan ustaz ustazah jer .....

fakta2 yg aku baru tahu
Sek Agama Daerah Hulu Langat 1st ranking kat Selangor utk 2y berturut2.... 
SRA Sg Sekamat 2nd place ranking utk Daerah Hulu Langat 2013

So no bad la kan prestasi sek ni kan..... bukan apa....b4 ni pernah dgr org ckp SRA ni tak berapa bagus..... htr yg swasta lagik bagus..... tp for me....mana2 pun sama...ada kurang dan ada lebih...

dari segi financial SRA mmg kene survive sendiri....kerajaan negeripun bukan boleh bagi byk2 kan...
hopley in future kerajaan pusat boleh beri sumbangan yg lebih utk sek2 agama...supaya sek agama sama naik ngan sek keb ....