HANAKIMNISYID FAMILY. Powered by Blogger.

ceritera bibik part2

Semalam sempat upload gambar je kan....nak story mory tak sempat lak pulak.... dah lama tak citer pasal si bibik...sebenonya malas nak taip pjg2....kalau nak details berjela2 lak nanti hehehe... tp series aku mmg pelik ngan cara diaorg handle brg2.....maybe diaorg tak beli n tak tau nilai setiap brg tu kan..igt mcvm diaorg ke dpt free jer suma...hurmmmmm....

 
 ni mesin basuh yer....cuba peratikan suma function2 tu...apa dah jadi? yg mana jari dia tekan sumanya pecah2...yg button dia tak tekan elokjer kan....korg bygkan dah 7 years aku guna tekan hari2 tp tak pernah pecah2 mcmtu...tp bibik guna almost setahun jadik mcm tu...dioarg tekan ke tujah tu?/////

 
 yg ni peti ais yer kwn2.....cuba tgk pemegang tu...yg ni aku igt baru 2 minggu bibik keje pemegang tu patah...padahal kami sekeluarga guna dah 3 tahun tak penah patah pun......agak tgn jenis per ye ni?.....

 yg ni paling latest rosak.....yg ni kan penapis nano...part utama kat mesin basuh aku....klip tu boleh patah....sakitnyer  hati aku yer tuhan jer tau.... skrg ni bila basuh kain penapis nano tu dah tak leh dok elok2 kat tmpt dia coz klip dah patah... so funciton dia tapis habuk2 n kotoran kat baju.....tp disebabkan penapis tu dah tak leh lekat kat tmpt so bila basuh kain dia terapung2 n cam basuh ngan kain baju skeali la...so kotoran suma pi kat baju baju melekat........aku tak suh pun dia cuci part ni...memandai jer cuci n kasik patah pastu diam jer tak bagitau....rasa nak potong gaji jer!!!!!!!!!!!!!

 
yg ni zoom yer... aku guna dah 7 tahun tak pernah patah pun elokjer.......tensionnnnn.....

yg ni lak baju batik laki aku yer.......aku letak gamabr sepasang jer......sebenonya 2 pasang yg koyak.... korg bygkan baju batik kita tahan berapa tahun......aku nyer dari sek men pun ada lagik elok jer..... yg ni dia baru keje setahun dah koyak rabak baju batik laki aku.....bukan rm 10....rm ratus...... aku tanya kat bibik dia berus ker....jawab nyer dia gosok ngan tangan.....sambil membebel2 bahasa dia cam tak puas hati.....aku lak malas nak bising2 sgt....cuma nak penjelasan dari dia jer......hangin lagik.... katanya "baju batik bapak dah reput" padahal baju batik ni baru 3-4 tahun jer tau....... stresss tak korang???????


yg ni blender ye kawan2....korg tgk apa jadik kat blender aku tu...pengacau tu siap hancur dek blender tu....aku confius betullla.......lagik satu pasal kes blender ni.......bibik aku suka masak masakan diaorgla ...biasanya masakan diaorg suka letak ubi cekur ngan lengkuas ...ala bau nyer cma korg beli gado2 kat ayam penyet or mana2 indonesian restoran tu kan...lepas dia blender cekur tu bau tu mmg kuat melekat kat blender....so bila aku nak guna terpaksa la aku rendam ngan air sabun 3-4 jam baru leh guna...kalau dak melekat bau cekur tu kat makanan yg aku nak blender..................streesssss lagik.... skrg ni kat tmn aku dah ramai bibik....adala dlm 4-5 org dah....so dah ada kelab bibik la kat tmn aku ......tp dlm kelab bibiktu...bibik aku jer yg akan balik cuti setiap ahad ke rumah anak saudara dia...so baru2 ni dia ckp  ahli kelab bibik2 tu minta dia belikan brg2 utk masakkan masakan indonesian......so bibik mintak kebenaran aku utk masakkan ahli kelab tu  kat rumah.....so takkan aku ckp tak boleh pullakkan.....aku tak kisah dia nak masak tp aku kisah bau2 kat blender tu yg tak proper di basuh............


yg ni kalau aku tgk mmg aku gelak beso la.......korg bygkan solek ni yg tak leh gergaji.....camner leh tercabut sampai camni?????????? solek ni aku beli masa pindah umah ni la dlm 3-4 tahun lepa s.....elok jer guna.....ni baru setahun dah tercabut2 solek ni......cuba korg bygkan!!!!!!!!!!!


 
Dulu aku pernah citer kat sini http://manazie.blogspot.com/2012/01/ceritera-bibik.html  pasal kes baju tompok2 kan....... start  aritu laki aku dah ckp kat bibik tak payah basuh baju......so skrg ni aku jer yg basuh baju hari2 cuma sidai ngan iron ngan lipat jer bibik buat.....sama jugak ngan tudong aku.....aku dah tak kasik dia basuh sebab asyik rosak jer n patah2 kepala tdung tu..... so keje dia dah berkurang banyak yer....

Cadangnyer esok kami nak balik kg pepagi.......tp hari selasa aritu dpt tau permohonan permit bibik dah lulus.....so smlm dah pi imigresen putrajaya amik letter utk buat fomema.....skrg ni mr hubby tgh ber kg kat fomema shah alam utk pendaftaran......katanya ramai giler org pai ptg tak tau boleh siap ker idak..... mlm ni nak bawak pi medical checkup fomema.....terkejar2 lak sebab nak kene buat b4 balik kg.....kalau mlm ni tak setel jawabnyer esok ptgla baru boleh balik kg ...huhuhuhu tergendala lagik plan aku gara2 bibik..... aku cdg dok kg pai sabtu depan ....tp cam bayang2 kene balik jumaat utk urusan bibik jer............ dahla lepas ni aku tak leh cuti dah coz agenda SHIFT dah nak bermulaaaaaaaaaaa................stressssssss lagik...........





7th Anniversary

2-3 menjak ni asyik bz jer memanjang...sampai otak aku pun dah tepu.....tak sabar rasanya nak bercuti melapangkan otak ni dari keje dunia yg tak pernah habis... ...

Alhamdulillah smlm 28/5/12 genap 7th year usia perkahwinan aku dan mr hubby...
Terima kasih ya Allah atas semua pahit manis kebahagian yg di beri....semoga  cinta dan kasih sayang aku, suami dan anak2 kekal hingga ke syurga...aminnnn....

Setiap kali anniversary, mmg kami tak dpt lupakan memori seluar pengantin terbakar dek kerana iron...
Masa tu aku tgh bersiap dlm bilik ngan mak andam....tiba2 dpt call dr mr hubby ckp arwah mak mentua iron suar pai terbakar.....mak andam pun terkejut tp aku rasa time tu aku cool jer....tp aku rasa mr hubby lagik cool kot hahahaha..... nasib baik la mak andam ckp ada satu set lagik baju pengantin yg sama.....kalau dak tak tau la apa jadik.... udahnya geng kompang ngan org2 kat luar bilik dah kecoh nape lambat sgt pegantin sampai...aku lak dok jer dlm bilik tahan kesabaran..... akhirnya kul 3 lebih baru la selamat bersanding....aduii mmg kelakar la kalau igt...


Alhamdulillah....nasib baik ada suar spare nak bersanding....


simpan suar pengantin ni utk tatapan anak cucu....



Tahunni....hadiah anniversary main tukar2.... one for you and one for me....:-)

ni kasut keje...


yg ni lak kasut utk kesihatan hahahaha....

KURMA BADAM



Asalnyer kurma badam ni aku makan masa awal2 breastfeeding. Disebabkan nak beli online + pos jadik mahai....so aku direct beli sekotak......pastu ramai lak budak ofis yg nak n kawan2 cikgu sek mr hubby nak jugak.....


So ni dah masuk Rejab, so cuti sekolah ni nak balik Kedah...so sapa2 yg interest nak kurma badam ni sila email saya yer.....insyaAllah ....kalau yg dok area Kajang, Cheras, Putrajaya wekeend boleh la di htr ke rumah sebab weekend saya suka jalan2.... so dah jimat duit pos kan...dan mmg saya amik customer yg dekat2 jer sebab saya malas nak pos2....

Tahun lepas sekotak dijual RM15 jer...lebih 5 kotak di jual RM14jer...
Tapi tahunni harganya dah naik.....jadi terpaksala tahunni di jual RM16/ kotak ......
Tapi utk yg amik 5 kotak above insyaAllah saya kasi RM15.50/ kotak.....

Kurma Badam ni mmg best....dikalangan ibu2 menyusu rasanya ramai dah tau...mmg membanyakkan air susu.......


If interested email ke hananikim@gmail.com yer  before saya balik kg n amik stock next week..

Cinta PDP

1st time dating ngan Mr Hubby, PDP ni la yg aku naik pi kedai mamak kat Bayan Baru.....
Kene gelak ngan housemate sebab naik PDP ni ngan Mr hubby......
Sarahwani(2nd place cari menantu) aka coursemate reject naik PDP atas pelawaan Mr hubby...
Satunya2 harta Mr hubby pai Hakim dilahirkan....
Sejak kenal MrHubby, PDP nila yg bawak kitaorg ke hulu ke hilir....
Beberapa kali ada rezeki lebih MrHubby ttp pertahankan PDP dia.....
Akhirnya terpaksa mengalah sebab PDP dah tak larat nak di bawak laju2..paling kuatpun 60km jer......

still maintain even dah 18Years



Posa vs X Posa

Aku posa ganti harini sebab mmg niat nak start ganti bulan Rejab...kononya nak bangun masak nasik tgh mlm..tup2 mr hubby kejut kul 4.55....sempat ker nak masak nasik ni....dgn coolnyer hubby ckp sempat....terus kedapur masak nasik n buh air panas kasik cepat masak hahahaha..... nasib baik sempat nak sahur ngan nasik....yerla si Hani still breastfeeding so kalu perut kosong nanti mana nak mengepam nyer....

Regarding byk komen2/ isu2 pasal amalan sunat di bulan Rejab ni, aku just nak kasi opinion dr diri sendiri.....bukan apa bila tgk ramai yg nak posa bila tgk ganjaran2 yg bakal diterima..tp bila ada pulak yg mengatakan tak sahih/ hadis palsu so ramai pulak yg membatalkan niat nak posa.....cuma satu persoalan yg terfikir....ADAKAH ANDA BERPUASA KERANA ALLAH? ATAU KERANA GANJARANNYA?
Pada pendapat aku, kalau nak posa, puasa jerla kerana Allah, pahala atau ganjaran tu suma kerja Allah... Its better puasa than tak puasa kan:-)
Wallahu'alam....