HANAKIMNISYID FAMILY. Powered by Blogger.

Alhamdulillah...

Baru ada masa n mood nak update entry baru...Alhamdulillah aku dah selamat melahirkan sorg lagik baby girl merangkap anak yg ke-3 pada 11/1/11 @ 9.57am di KPJ Kajang thru Caeserian. Caeser becoz b4 ni suma caeser so yg 3rd pun confem caeser....Dr suh mai kul 7am coz nak caeser kul 8.30am..tapi pepagi tau2 la kan jam2 depan sek, depan simpang, depan trafik light..tup2 kul 8.10 minit baru sampai...terus pi labor room n hubby pi admission counter... after CTG 30 min pi OT...bius separuh badan (spinar) n dah tak rasa apa2 dr pinggang ke bawah....dlm 15 min dgr bunyi baby nangis...mak aii kuat tul menjerit baby aku ni... so yg kuarnya adalah seorg girl...ku ckp kat Paed nak breastfeed after setel....alhamdulillah... tup tap kul 11 dah transfer ke ward..aku pilih double bedding ,walaupun layak single bedding, kononnya nak jimat2 hehehe... lagipun double bedding ada kwan sebelah... masuk double bedding sorg lagik...setengah jam pastu ada org masuk sebelah..tapi tak beranak lagik...diapun nak kene caeser coz twins...
Tak lama lepas tu nurse dtg bawak baby utk BF...layan gambar sat..

Sejam selepas kuar dr perut ibu...Hani Najihah
walaupun baru sejam lepas caeser ku gigih BF...alhamdulillah rasa sakit dilawan dgn semangat BF n bacaan doa Nabi Yunus....tq hubby n nurse coz tlg tolak ke position yg selesa utk BF...

2nd day mcm my kids yg lepas2...confem kene jaundice (kuning) coz darah ku O, darah diaorg suma ikut hubby B+ , 2nd day 11.8....so kene dok bawah fototrapi la kat nursery KPJ, takleh bwk kuar...so aku kene pam susu utk kasik kat nursery..tapi yelakan awai2 ni kalau nak pam bape sgt nak dpt..ngan makan pun tak bape byk lagik coz caeser 1st day kene posa 6 hours after.. 2nd day baru jumpa bubur nasik ikan (fav aku kalau bersalin kat kpj) bfast, tghari n dinner suma aku order bubur nasik ikan...3rd day result makin naik 13.8...tapi disebabkan aku boleh discaj so aku mintak kat Paed nak bawak balik jugak tapi kene jumpa balik  utk amik TSB (blood test)... nak discaj mintak details bil...total rm6545.90....company cover pai 6k...so yg lebihnyer kene bayar sendirila...alhamdulillah lagik coz bil tak tinggi coz aku dah prepare dlm 2-3k memandangkan ofismate aku b4 ni kene tambah 2500, ada yg kene tambah 2k... tgk2 bil aku kene tambah skit jer...alhamdulillah....selamat duit ku ....layan gambar sat..
Hani Najihah dok bawah pototerapi (tah betuike aku ejani hehe belasahjer)...sian kan..

Sebenarnya ubat kuning  ni kasik BF jer 2 jam sekali...kasik dia berak n kencing banyak kali..berak 95% kuar, kencing cuma 5% jer kuar.. tu sebab aku tak mo kasik dia dok lama2 bawah tu..bukan effect per pun lagik naik adala....tambah2 lagik naik bil2 melepasi had company cover karang...

Balik umah dok ngan aku so confem BF jer.... ari Isnin 17hbJan pi TSB n jaundice dah takde trun ke 9.8..so bebas dr tahanan hehehehe....alhamdulillah...

Citer pasal BF ni khas utk Farah...kasik semangat skit heheheh... masa pantang fav aku makan sup ikan ngan peria (rebus or tumis)....minum milo ngan biskut or roti n minum air masak byk utk BF.... peria memang bykkan air susu n berkhasiat... layan gamabr2 ni sebab dah kul 11 aku tka mandi lagik...si baby lena giler tido..sebelum dia meraung nak susu....

 si kakak pun sibuk bertanya mcm2 soklan bila aku pam susu...
 stock yg dpt dari 15hb pai 20hb....tak termasuk 2 botol dah digunakan masa aku dok mengurut...
Hani Najiha @ 6 days....

1 comments:

farah hamirdin said...

salam..

hallemak, acik terharu lah! hins hins! memang saya nak kaup sumer semangat yg ade. mekasih ye!

Post a Comment