HANANIKIM FAMILY. Powered by Blogger.

Al-Kisah sekolah & Taska

Harini 1st day school session after 2 month school break... As a teacher hubby ku bangun awal nak pi memulakan tugas... Akupun tumpang awai gak merangkap azam baru hehehe..si kecik 2 org tu lena lagik tak sedar2...kul 8am aku gerak Najla n Hakim masuk dlm kete...kuarjer simpang taman dah jam...byk kete parking nak htr anak2 ke sekolah ( depan umah aku SK Sri Sekamat)..so parking depan taska Anna pun full..aku pun belasahjer parking tgh2 jalan..takpe sekejapjer..suh Najla kuar n angkat HAkim yang menyorokkan diri tak mo pi taska...mood cuti lagik latu si Hakim...masuk Taska..wah..suma acik2 beruniform kuning siap ada tluis Taska Anna lagik...semangat baru 2010...akupun tumpang semangat gak utk anak2 aku hehehe...cepat2 aku kuar coz kete tgj jalan..nanti org horn lak...kuar simpang sg sekamat lak...jam lagik..tgk budak2 daftar PASTI..mcm2 ragam..ada yg gelak..ada yg nangis...tingat kat Najla...hasrat nak masukkan dia tadika tak tercapai lagik..

Mula2 nak masukkan ke Tadika Iman...faktor dekat n silibus bagus..yuranpun ok takdela mahai ssesangat... but ada bad review lak...so tak jadi lak... pi survey tadika halaman ilmu kat BTHO...dah tak amik 4 years tis sem coz tak cukup org nak bukak kelas utk 4 years.. actually Najla dah minat sgt nak sekolah kat situ coz nak pi sama sepupu dia Safanah..Safanah 5 years lepasla... dah survey tadika halaman ilmu semlm...not bads..medium english...kat luar siap ada notice "teachers not allow using HP during class" dan "all communication in English during class" ... okla coz harga yuranpun tak mahai sgt... Najla asyik ckp nak pi sekolah tu ada kerusi meja lukisan taman mainan pakai baju warna orange.. nak pi ngan Safanah lak dia ckp...

Xpala Najla...ada rezeki..cukup org, leh la masuk tadika halaman ilmu...leh belaajr sama2 ngan Safanah...akupun tak sabar nak htr Najla pi tadika...nak tgk otak dia berkembang2..hehehe...

2010? cepatnye...

Baru pukul 10pm but others already sleep...so dpt la aku mengupdate blog sempena edisi tahun baru 2010. Sekejapjer masa berlalu...pejam celik pejam celik dah 365 hari... apa yg aku dah buat sepanjang 365 haritu...rasanya byk masa terbuang tanpa perkara2 yg berfaedah... rugi sungguh rasaya...impian paling besar yg aku dpt on 2009 dpt dok umah baru on 1/5/09...Alhamdulillah... satu lagik yg best on 2009..dpt pi cuti2 malaysia ngan mak n abah dr kg...kalau dak..abah aku susah giler nak pi jalan2...susah nak tinggalkan kebun sawit dia..hehehe...

Rasanya utk tahun 2010 ni..aku kene jadik supermom berganda...coz hubby dah mula sibuk..pagi ngajar..ptg kelas master..mlm ngajo tusyen....so aku kene buat sendirila byk mende...kalau dak ada asst. .. itu hal di rumah....kat ofislak...start jan 2010 ni..team aku diorganizekan ke "boss baru"...agak mencabar skit ( ke byk? wait n see)... b4 ni leh santai2 skit..after ni cam nampak dah kesibukan itu....silap2 aku xleh jadik cinderella tgu dpan thumbprint kul 5.30 tpt...hehhee...aku ku cuba jugak jadik cinderella...sian kat anak2 aku balik lambat dr nursery...family 1st...

azam tahun 2010?..
1) Bangun awal..azan subuhjer nak bangun terus.. (actually azam ni tiap2 tahun..tapi still tak dpt nak realisasikan everyday ( rasanya 5% jer kot dpt...terukkan...))tahunni kene kuatkan lagik azam ni coz nak ajar Najla bangun awai utk ke sekolah...

2) Nak jadik isteri yg lebih taat kepada suami...ibu yg lebih baik utk anak2...anak yg lebih baik kpd ibubapa..

3)Mesti carik masa sejam sehari utk ajar anak2...azam ni agak susah skit coz balik keje dah kul 6pm...masak pai kul 7.30pm...mandi solat makan dah kul 9pm..anak2 dah ngantuk...will try the best...

4) menambahkan amalan utk bekalan ke akhirat...


Hopely aku dpt realisasikan azam yg byk tu..kalau tak dpt 100%...at least target 50% above...